Ποιοί Είμαστε

 

Κυριάκος Μελάς / executive chef

 Κυριάκος Μελάς / executive chef


Μαγειρεύει από τα πέντε του! Μάλιστα η μύτη του φέρει σημάδι από το πρώτο του ατύχημα στην κουζίνα. Οι ρίζες του βρίσκονται στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στην Κέρκυρα, μέρη με έντονες μνήμες, που δεν θα μπορούσαν να τον αφήσουν ανεπηρέαστο.
Αφήνει δυο πανεπιστήμια για να σπουδάσει μαγειρική. Κάτοχος τριών πτυχίων: Πρώτα το “Ecole hotelière Le Monde” (2001), ακολουθεί ο “Oργανισμός Τουριστικής Εκπαιδεύσης και Καταρτισης” και συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία Eurochef (2003), παίρνοντας στοιχεία από παντού.
Ισορροπεί τις γνώσεις του γύρω από το κρασί, τη γαλλική κουζίνα, τα χόρτα, τα μπαχαρικά (“Le Μonde” 2002), το κρέας (“Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Αθηνών” 2003), στην αυθεντία της πρώτης ύλης και σε τεχνικές μαγειρικής.
Δουλεύει σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων. Η δραστηριότητά του αρχίζει από το Arion  Hotel Astir Palace Vouliagmenis (2002), το La Veranda Restaurant Chandris Resort (2003) και συνεχίζει στο Athens Hilton Hotel (2004), όπου και παίρνει το πρώτο του χρίσμα ως chef.
Σημαντικές  στάσεις αποτέλεσαν οι κουζίνες στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά (εστιατόριο Βαρούλκο 2003 - αστέρι michelin), στο Armonia Hotel Vouliagmenis, στο Porto Hydra Hotel και στο Ecali Club.
Αναλαμβάνει pastry και expeditor chef στο εστιατόριο Milos Athens Hilton Hotel, επίσημο Ξενοδοχείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (Χρυσός Σκούφος 2004), εστιάζοντας στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Συνεχίζει στο ΟΑΚΑ (2005-2008) ως executive chef του Ολυμπιακού Σταδίου.
Ασχολείται με τη διοργάνωση μαγειρικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων για ιδιώτες αλλά και εταιρείες, όπως οι Welcome home, Tsitouras Collection, Swarovski, ενώ οι Bosch, Neff, Sanitas -  Σαράντης, Cook-shop, Κanelli και Nestle τον τιμούν με μόνιμες συνεργασίες και χορηγίες.
Αναλαμβάνει ως επικεφαλής chef και γαστρονομικός σύμβουλος, τις μεγάλες διοργανώσεις στη χώρα μας Eurovision Song Contest-Greece (2006) και, λίγο αργότερα, το UEFA Champions League-Athens 2007 και το Final Four-Athens (2007).
Είναι εξωτερικός σύμβουλος επισιτισμού στον Όμιλο Quality taste, που ανέλαβε τις παραπάνω διοργανώσεις, ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως chef conseileur με εταιρείες yachting (Seascape Yaght Charters, Alpha yachting) και με ιδιώτες.
Έχει μαγειρέψει για την Shakira (Αθήνα 2006), συντόνισε τους chefs του George Michael (Αθήνα 2007) και είναι o chef της οικογένειας Μεταξά έως σήμερα, ενώ το 2013-2014 μαγειρεύει και προωθεί γαστρονομικές προτάσεις σε επιχειρηματίες και πολιτικούς του Κατάρ (Isigonis Group).
Ταξίδια στην Ευρώπη του ανοίγουν νέους ορίζοντες, καθώς του δίνουν την ευκαιρία να συνδυάσει την τέχνη του “food styling” και του “art de la table”, ως Food Designer.
Συμμετέχει στο Chef Academy (Uniliver 2008) με θέμα «Οι πέντε αισθήσεις στην γαστρονομία» με τον Kees Van Erp, executive chef Unilever Europe, στο 1º Εθνικό Συνέδριο Γαστρονομίας “Kalimera Breakfast” (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας 2011) και στο 1o Συνέδριο “GReat Kouzina” (horeca 2014).
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γαστρονομικής κοινωνικής συνείδησης, παρίσταται ως ομιλητής στο 2° Συνέδριο Παιδειατροφής (“Παιδειατροφή by Epode” 2011) και προωθεί τις ιδέες του με συχνές εμφανίσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τα τηλεοπτικά μέσα και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Από τον Σεπτέμβριο του 2014-2015 παρουσιάζει την καθημερινή στήλη μαγειρικής στην τηλεοπτική εκπομπή ΜΙΑ στο Star Channel.
Ως ενεργός chef και μέλος του Greece Chef’s Club εκφράζεται καλύτερα μέσα από τη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα.
Σε συνεργασία με την Καλλιτεχνούπολη-Πρότυπο Παιδικό Κέντρο Τέχνης & Δημιουργίας, επιμελήθηκε και δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης (2006). Και λίγο αργότερα, το 2008 ιδρύει την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην  Ελλάδα, το Kids Cooking Club, που αποτελεί πιστοποιημένο συνεργάτη του Παιδειατροφή - Πρόγραμμα Πρόληψης Παιδικής Παχυσαρκίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής & Αθλητισμού, ακαδημαϊκό συνεργάτη του Greece Chef’s Club και καινοτόμος επιχειρηματική ιδέα μέσω εγκεκριμένου προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε μία από τις κορυφαίες θέσεις κατάταξης, με στόχο να  δημιουργήσει ζωογόνες διεξόδους στην γαστρονομική μας παιδεία.