Πόσο… καλό μας κάνει η β΄ γλυκάνη;

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικές, αλλά ξέρατε ότι μία από τις πιο σημαντικές είναι η β-γλυκάνη; Η β-γλυκάνη μειώνει την χοληστερόλη και ενισχύει την υγεία της καρδιάς, βοηθά στη μείωση της εμφάνισης του ορθοκολικού καρκίνου και δρα κατά της δυσκοιλιότητας, ενώ μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η β-γλυκάνη βρίσκεται στα δημητριακά και περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι.

Το 1997, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δημοσίευσε μια τελική απόφαση για τη σχέση μεταξύ διαλυτών φυτικών ινών από βρώμη και τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο πλάσμα. Η απόφαση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η διαλυτή ίνα β-γλυκάνη είναι το κύριο υπεύθυνο συστατικό για τις υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες του πίτουρου της βρώμης, επειδή είναι μια άπεπτη φυτική ίνα που περνάει αδιάσπαστη όλο το πεπτικό σύστημα, παρασύροντας τη χοληστερόλη και βοηθώντας έτσι στη μείωση ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με τη συχνότητα των γευμάτων και ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό βάρος. Το πιο σωστό είναι να κατανέμουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε μικρά και συχνά γεύματα. Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με  συχνά γεύματα των οποίων οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό βάρος. Επιπλέον, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα εφοδιάζουν όλη την ημέρα με ενέργεια τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων ιδιαίτερη σημασία έχει και η ποιότητα τους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

Έτσι, στην περίπτωση που επιθυμείτε  μείωση της χοληστερόλης ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της, μαζί με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, επιλέξτε ως σνακ  τρόφιμα που περιέχουν  β- γλυκάνη, όπως τα cream crackers με κριθάρι, βρώμη και β΄-γλυκάνη.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε  σε όλα τα βασικά ή ενδιάμεσα γεύματα.Για ένα βασικό γεύμα πχ πρωινό συνδυάστε τα  με λίγο τυρί/κασέρι και λίγα ντοματίνια ή έναν φυσικό χυμό, ενώ ως ενδιάμεσο γεύμα συνδυάστε τα μαζί με κάποιο φρούτο, είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο.  Φυσικά, οι συνδυασμοί & οι επιλογές είναι αμέτρητες ανάλογα  με το τι ευχαριστεί τον καθέναν!

read more