Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό;

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αρχής γενομένης από τις 4 Μαϊου συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τήρησης κοινωνικής απόστασης.

Μετά από 1,5 και πλέον μήνα εγκλεισμού στο σπίτι με τον οποίο καταφέραμε ως χώρα να έχουμε τα λιγότερα θύματα από τον κορονοϊό, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να βγαίνουμε έξω χωρίς περιορισμούς.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει όμως και εφησυχασμό.

Γι΄αυτό και όλοι μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και των αποστάσεων.

Όσον αφορά στους γονείς έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι πιο προσεκτικοί ειδικά τώρα που θα βγαίνουν πιο συχνά έξω με τα παιδιά τους.

 

Τι πρέπει να προσέχουν

Βόλτες 

Καθώς οι παιδικές χαρές θα παραμείνουν κλειστές και η επαναλειτουργία τους θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδικών και βρεφικών σταθμών, πολλοί γονείς θα βρουν διέξοδο σε πάρκα και πλατείες.

Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει, πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να τηρούν κάποιες αποστάσεις και να αποφεύγουν να αγγίζουν διάφορες επιφάνειες.Το αντισηπτικό δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα του γονιού και να το χρησιμοποιούν κάθε φορά που το παιδί πιάνει επιφάνειες που μπορούν να έχουν τον ιό, όπως είναι τα μπαγκάκια.

Οι ειδικοί συστήνουν περιορισμένες βόλτες σε ανοιχτά μέρη και πάρκα και όχι τις ώρες αιχμής ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Σκοπός είναι να αποφευθχεί ακόμα και το κρυολόγημα του παιδιού καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου, κάθε ασθενής που έχει συμπτώματα ίωσης ή και απλού κρυολογήματος πρέπει να απομονώνεται.

Συγκεντρώσεις σε σπίτια

Το γεγονός ότι οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες δεν σημαίνει ότι πλέον μπορούμε να συγκεντρωνόμαστε άφοβα σε σπίτια με συγγενείς και φίλους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις στα σπίτια με μητέρες και παιδιά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Κανόνες υγιεινής στο σπίτι

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες, πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής εντός και εκτός σπιτιού.

Πρέπει λοιπόν να βγάζουν τα παπούτσια πριν μπουν σπίτι (στα μικρότερα παιδιά τα βγάζουν οι γονείς), να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους και να τρώνε υγιεινά.

Και μέσα όμως στο σπίτι, οι γονείς φροντίζουν να καθαρίζουν σχολαστικά επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά όπως και το μπάνιο.

Μετακινήσεις 

Όσον αφορά στις επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουν οι γονείς να παίρνουν μαζί τα παιδιά ενώ αν πρέπει ο γονιός να χρησιμοποιήσει ταξί ή να μετακινηθεί με το παιδί του με ΜΜΜ πρέπει όλοι τους να φορούν υποχρεωτικά μάσκες.

Μάσκες

Η χρήση μάσκας, είναι υποχρεωτική σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως είναι τα ΜΜΜ, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα.

Τι δεν πρέπει να ξεχνούν  οι γονείς

Οι γονείς καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την τήρηση των κανόνων υγιεινής των παιδιών τους και πρέπει να επιμείνουν σε αυτούς. Μάλιστα το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις ΗΠΑ συμβουλεύει τα εξής: 

  • Τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται
  • Τα παιδιά πρέπει να βήχουν ή να φτερνίζονται μέσα στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο μετά πρέπει να πετάξουν
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να ακουμπούν το πρόσωπό τους και να βάζουν τα χέρια στη μύτη τους
  • Τα παιδιά πρέπει να μην ξεχνούν να πλένουν συχνά τα χέρια τους (για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα) ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικά.

 

Πηγή:mothersblog