Εννιά σούπερ τροφές για παιδιά

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

 Προσθέτοντας περισσότερες σούπερ τροφές στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού σας, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη λήψη βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και υγιών λιπών σε κάθε γεύμα ή σνακ.

Για να σας εμπνεύσουμε θα σας δείξουμε εννιά σούπερ τρόφιμα για να τα εντάξετε στο διατροφολόγιο του παιδιού σας.

 
  • Mούρα

Τα μούρα είναι αρκετά θρεπτικά και σε αντίθεση με ορισμένα από τα τρόφιμα αυτής της λίστας, είναι συνήθως εύκολα στο να τα εντάξετε σε κάποιο γεύμα του παιδιού σας. Γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Προσθέστε τα στο γιαούρτι τους, φτιάξτε μια νόστιμη μαρμελάδα για το πρωινό τους, φτιάξτε ένα γλυκό ή μια τάρτα με αυτά. Υπάρχουν υπέροχες και νόστιμες ιδέες για να τα απολαύσει κανείς.

 

  • Ψάρια και θαλασσινά

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εάν το παιδί σας δεν τρελαίνεται για τα ψάρια, προτιμήστε τις τραγανές ψαρομπουκιές ή τα μπιφτέκια θαλασσινών. Μια καλή λύση είναι επίσης τα πολύ μικρά ψαράκια (αθερίνα) που αν τα τηγανίσετε γίνονται τραγανά και απολαυστικά για τα παιδιά ή τις τηγανιτές γαρίδες.

 

  • Σπόροι

Ο ηλίανθος, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia βοηθούν τα παιδιά να καλύψουν την ανάγκη τους για καλά λίπη, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Εντάξτε τους σπόρους σε ζύμες σνακ, πασπαλίστε τους σε pancakes, σε φέτες ψωμί με μαρμελάδα, πασπαλίστε τις σαλάτες σας ή προσθέστε τους στα smoothies.

 

  • Καρποί και βούτυρα των καρπών

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα πολύ θρεπτικό για τα παιδιά. Είναι φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση και λατρεύεται από εκατομμύρια παιδιά. Κάθε μερίδα 2 κουταλιών της σούπας παρέχει σχεδόν τις μισές από τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε από μαγνήσιο, βιταμίνες Β και υγιή λίπη. Μη διστάσετε δοκιμάσετε το βούτυρο και το γάλα αμυγδάλου.

 
  • Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Μαζί με το γάλα, αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου και γι’ αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή όλων, λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του.

 

  • Πορτοκαλί φρούτα

Αν τα παιδιά σας δεν τρώνε πορτοκαλί λαχανικά, δοκιμάστε να τους δώσετε πορτοκαλί φρούτα όπως τα μάνγκο, που είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, κάλιο και λυκοπένιο.

 

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ.

 

  • Βρώμη

Η βρώμη είναι πηγή αντιοξειδωτικών και η κατανάλωσή της μειώνει τη γλυκόζη και τη χοληστερόλη.

 

  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Από τα πιο παραδοσιακά, όπως το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, στα πιο εξωτικά, όπως το quinoa, το φαγόπυρο. Προσθέστε τα στη διατροφή των παιδιών σας.