Υδατάνθρακες: Εχθρός ή φίλος;

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Υδατάνθρακες. Πολλές συζητήσεις για τη διατροφή και την υγεία περιστρέφονται γύρω τους.

Έχουν δημιουργηθεί ολόκληρα πλάνα διατροφής που τους αποκλείουν εντελώς, καθώς θεωρούνται  παχυντικοί. Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι σημαντικότατη πηγή ενέργειας και πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε υγιεινής διατροφής.  

Γιατί χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες, είναι η βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος.

Προσφέρουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματός μας.

 

Ποιοί είναι οι σωστοί υδατάνθρακες;

 

Απλοί υδατάνθρακες

Οι απλοί υδατάνθρακες, λέγονται αλλιώς και σάκχαρα.

Τους βρίσκουμε στη ζάχαρη και σε όλα τα τρόφιμα που φτιάχνονται από αυτή, όπως οι καραμέλες, τα γλυκά, οι σοκολάτες και τα παγωτά.

Οι απλοί υδατάνθρακες, ωστόσο, βρίσκονται και σε πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως τα φρούτα και το γάλα. Είναι προτιμότερο να τρώμε σάκχαρα από φρούτα, λαχανικά και γάλα.

Τα τρόφιμα αυτά, εκτός από σάκχαρα, είναι γεμάτα από τόσα άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μέταλλα και βιταμίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για να τους μεταβολίσουν, και να μην αποθηκευτούν σαν λίπος στον οργανισμό μας.

 

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Ο πιο γνωστός σύνθετος υδατάνθρακας είναι το άμυλο.

Το άμυλο το βρίσκουμε στα δημητριακά όπως το ψωμί, τα κράκερς, τα παξιμάδια, τα όσπρια, τα μακαρόνια, το ρύζι, η πατάτα, το καλαμπόκι ο αρακάς, τα φασολάκια.

Τα τρόφιμα που παίρνουμε από τη φύση και περιέχουν άμυλο είναι πλούσια και σε άλλα συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Σήμερα, υπάρχουν συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένο άμυλο. Το επεξεργασμένο άμυλο, είναι άμυλο που του έχουνε αφαιρέσει θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες όμως μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι. Όταν τις αφαιρέσουμε από ένα τρόφιμο τότε για χορτάσουμε από αυτό πρέπει να φάμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Για τον λόγο αυτό, ένα μπολ δημητριακά πρωινού, μας χορταίνει πιο πολύ από ότι 1 μπολ ζαχαρωτά.

Καλό είναι, να έχουμε από όλους τους υδατάνθρακες στην καθημερινή μας διατροφή. Μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας διατροφής έχουν τα αμυλούχα και μάλιστα τα μη επεξεργασμένα.

Ωστόσο, και οι απλοί υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι είναι απαραίτητοι κάθε μέρα σε μικρότερες ποσότητες και πιο αραιά μέσα στο μήνα τα γλυκά.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε απλούς (σοκολατα, παγωτό κλπ) υδατάνθρακες πού και πού, αλλά δεν θέλουμε να είναι η πρωταρχική πηγή υδατανθράκων μας.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτή την κατηγορία που είναι προτιμότερες, καθώς έχουν περισσότερη διατροφική αξία (για παράδειγμα, μια ψητή πατάτα σε σχέση με μερικά μπισκότα).

 

Καταλήγοντας

Οι υδατάνθρακες είναι φίλοι μας , όταν επιλεγούμε να τους καταναλώσουμε  στη σωστή ποσότητα, συχνότητα και με τον σωστό συνδυασμό.

Συνεπώς, διαλέξτε  έξυπνα τους σωστούς υδατάνθρακες στην διατροφή σας και ανακαλύψτε την χαμένη σας  ενέργεια!