Νόστιμα βότανα και μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη στην υγεία!

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021

Από την αρχή της ιστορίας ο άνθρωπος έχει χρησιμοποιήσει βότανα και μπαχαρικά για φαρμακευτικές ιδιότητες, πολύ πριν χρησιμοποιηθούν για μαγειρικούς σκοπούς.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει πλέον δείξει ότι πολλά από αυτά έχουν πράγματι αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως είναι προτιμότερο να βάζουμε βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική μας αντί για αλάτι.

Εδώ είναι 9 από τα πιο υγιεινά βότανα και μπαχαρικά στον κόσμο, που υποστηρίζονται μέσα από έρευνες που έχουν γίνει. Θα τονίσουμε την κύρια ιδιότητα του καθενός.

1. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές γλυκό μπαχαρικό, που βρίσκεται σε πολλές συνταγές, όπως στο παραδοσιακό μας ρυζόγαλο.

Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κιναμωμικό οξύ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Η πιο γνωστή της δράση είναι:

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρό αντιδιαβητικό αποτέλεσμα.

Αυτό το κάνει με διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της διάσπασης των υδατανθράκων στον πεπτικό σωλήνα και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της νηστείας κατά 10-29% σε διαβητικούς ασθενείς, είναι ένα σημαντικό ποσό.

2. Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο παίρνει το όνομά του από τη λατινική λέξη Salvere, που σημαίνει “να σώσει”.

Είχε μια ισχυρή φήμη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για να αποτρέψει την πανούκλα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη, ειδικά σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ. Η νόσος του Αλτσχάιμερ συνοδεύεται από μείωση του επιπέδου της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου στον εγκέφαλο. Το φασκόμηλο αναστέλλει τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης. Σε μια τετράμηνη μελέτη 42 ατόμων με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ, το εκχύλισμα φασκόμηλου αποδείχθηκε ότι προκαλεί σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σε υγιείς, νέους και ηλικιωμένους.

3. Μέντα

Η μέντα έχει μακρά ιστορία χρήσης στη λαϊκή ιατρική και την αρωματοθεραπεία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του πόνου στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και να μειώσει τη ναυτία.

Φαίνεται να λειτουργεί χαλαρώνοντας τους λείους μυς του παχέος εντέρου και ανακουφίζει τον πόνο που βιώνεται κατά τις κινήσεις του εντέρου. Βοηθά επίσης στη μείωση του φουσκώματος της κοιλιάς, το οποίο είναι ένα κοινό πεπτικό σύμπτωμα.

Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η μέντα στην αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ναυτίας, κάτι που επιβεβαιώνει μια μελέτη που έγινε σε 1.100 γυναικές σε εργασία. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει τη ναυτία μετά τη χειρουργική επέμβαση και την καισαρική τομή.

4. Κουρκουμάς

Πρόκειται για ένα “χρυσό μπαχαρικό” που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του, αλλά και σε όποιο φαγητό προστεθεί.

Ο κουρκουμάς έχει απίστευτα αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, λόγω της κουρκουμίνης που περιέχει. Η κουρκουμίνη είναι τόσο αντιφλεγμονώδης, στο σημείο που ταιριάζει με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων κι έτσι καταναλώνεται ιδιαιτέρως σε αρθρίτιδες.

Είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης (γήρανση και πολλές ασθένειες)και ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει το Αλτσχάιμερ, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

5. Ιερός Βασιλικός

Για να μην συγχέεται με τον κανονικό βασιλικό ή τον ταϊλανδικό βασιλικό, ο ιερός βασιλικός θεωρείται ιερό βότανο στην Ινδία.

Μελέτες δείχνουν ότι ο ιερός βασιλικός βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη μιας σειράς βακτηρίων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας ορισμένα ανοσοκύτταρα στο αίμα και έτσι να ενισχύσει την ανοσία .

6. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι ένας τύπος πιπεριού τσίλι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πικάντικων πιάτων.

Περιέχει καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους σε πολλές μελέτες. Για το λόγο αυτό, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά εμπορικά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 1 γραμμαρίου κόκκινης πιπεριάς στα γεύματα μείωσε την όρεξη και την αύξηση της καύσης λίπους σε άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά πιπεριές. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία επίδραση σε άτομα που είχαν συνηθίσει να τρώνε πικάντικα τρόφιμα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αυξηθεί η ανοχή στα αποτελέσματα.
Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η καψαϊκίνη καταπολεμά ορισμένες μορφές καρκίνου.

7. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής.

Μελέτες έχουν δείξει με συνέπεια ότι 1 γραμμάριο ή περισσότερο τζίντζερ μπορεί να θεραπεύσει με επιτυχία τη ναυτία.

Φαίνεται επίσης να έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Μία μελέτη σε άτομα που κινδυνεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος τζίντζερ την ημέρα μείωσαν τους δείκτες για φλεγμονή του παχέος εντέρου με τον ίδιο τρόπο όπως η ασπιρίνη.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι ένα μείγμα τζίντζερ, κανέλας, μαστίχας και σησαμέλαιο μείωσε τον πόνο και την ακαμψία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Είχε παρόμοια αποτελεσματικότητα με τη θεραπεία με ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.

8. Δεντρολίβανο ή αλλιώς αρισμαρί και ροσμαρί

Το δραστικό συστατικό στο δεντρολίβανο ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ. Αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη ρινική συμφόρηση. Βοηθάει επίσης στον βήχα, το άσθμα και τη βρογχήτιδα.

Σε μια μελέτη με 29 άτομα αποδείχθηκε ότι καταστέλλει τα συμπτώματα αλλεργίας, ενώ ο αριθμός των ανοσοκυττάρων στη ρινική βλέννα επίσης μειώθηκε.

9. Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να καταπολεμήσει την ασθένεια και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Μπορούμε να μιλάμε για το σκόρδο πολύ ώρα, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν για φάρμακο τους και το θεωρούν φυσικό αντιβιοτικό! Σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το σκόρδο είναι γνωστό για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Αν είσαι επιρρεπής σε αυτό, τότε το σκόρδο στη διατροφή σου θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία για ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς. Για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν τη κακή χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%.

Μελέτες επιβεβαιώνουν επίσης, ότι το σκόρδο μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση (κάτι επίσης πολύ γνωστό) και είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Πηγη:Votanistas