Μπρόκολο ή Κουνουπίδι; Οι διαφορές τους στα θρεπτικά συστατικά και στα θρεπτικά οφέλη!

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023

Το μπρόκολο και το κουνουπίδι πολλές φορές συγκρίνονται αυτά τα δύο, αφού ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά και μοιράζονται ομοιότητες σε εμφάνιση, θρεπτικά συστατικά και θρεπτικά οφέλη.

Αλλά ποιο είναι πιο υγιεινό? Πάμε να τα γνωρίσουμε καλύτερα!

Και τα δύο λαχανικά, περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολοκαρβινόλη. 

Το κουνουπίδι περιέχει περισσότερο κουμαρικό οξύ και βανιλικό οξύ ενώ το μπρόκολο λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών
Χάρη στα αντιοξειδώτικα τους, τα λαχανικά αυτά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και προστατεύουν από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου 
(στομάχου, μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη κ.α.)

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτικά αξία, με βιταμίνες και στοιχεία που εξισορροπούν τα σάκχαρα του αίματος και ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, το μπρόκολο έχει 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι. Περιέχει καροτενοειδή που προστατεύουν την όραση και μειώνουν τις πιθανότητες για εκφυλιστικές ασθένειες στα μάτια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάνει τα οστά σου πιο γερά και δυνατά, βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους με αρθρίτιδα ή με άλλα προβλήματα στα κόκαλα.

 

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μία κινητή αποθήκη ενέργειας. Περιέχει βιταμίνη C, K, ασβέστιο, φολλικό οξύ, φυτικές ίνες και συγκριτικά με άλλα λαχανικά, έχει λιγότερες θερμίδες, και γίνεται εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Αντικαθιστά ιδανικά τροφές με υδατάνθρακες, όπως το ρύζι και τις πατάτες.

 

  • Eίναι χαμηλά σε θερμίδες, με το κουνουπίδι να είναι το χαμηλότερο (23 kcal /100 g vs 35 kcal /100 g) 
  • Είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, όπου το μπρόκολο υπερτερεί σημαντικά (3,3 g/ 100 g vs 2,3 g/100 g)
  • Περιέχουν ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης (μπρόκολο 2,4 g/ 100 g vs κουνουπίδι 1,8 g /100 g)
  • Και τέλος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, K, Β-6, φυλλικού οξέος, αλλά και μετάλλων όπως το μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορος, κάλιο κ.α.(με το μπρόκολο πάλι να υπερτερεί στα περισσότερα).

Πως θα τα βάλετε λοιπόν στην διατροφή σας?

Δοκιμάστε τα ωμά ως σνακ ή σε σαλάτες, ψητά, ή στον ατμό. 
Το μπρόκολο ταιριάζει εξαιρετικά σε σαλάτες και stir fries
Ενώ το κουνουπίδι μπορεί να αντικαταστήσει κλασσικά πιάτα με υδατάνθρακα:  τρίψτε το και σοτάρετε το αντί για ρύζι, φτιάξτε το σε πουρέ ή χρησιμοποιήστε το για ζύμη πίτσας ή τορτίγια.

 

 

 

Πηγή: Dr.Papalazarou