Επιστροφή στα θρανία: 6 + 3 πρακτικά tips για τη διατροφή μετά τις γιορτές

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023

Οι διακοπές των Χριστουγέννων αποτελούν αγαπημένη περίοδο χαλάρωσης των παιδιών και συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο παραδοσιακά πρωταγωνιστούν το κρέας, τα αμυλούχα τρόφιμα όπως η πατάτα, το ρύζι, τα μακαρόνια αλλά και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Επιστρέφοντας, όμως, στην καθημερινότητα και τις συνηθισμένες μας διατροφικές επιλογές, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στις φυτικές ίνες των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των προϊόντων ολικής άλεσης, τα οποία συχνά παραμελούνται κατά την εορταστική περίοδο.

Η άφιξη της νέας χρονιάς είναι η ιδανική αφορμή για να υιοθετήσει όλη η οικογένεια ένα διατροφικό οδηγό που βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες, επηρεάζοντας θετικά το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών κατά την επιστροφή τους στο σχολείο. Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές συμβουλές!

 

Επιλέξτε:

• Ποικιλία χρωματιστών φρούτων και λαχανικών σε κάθε γεύμα.Προτιμήστε ολόκληρα φρούτα αντί για τους χυμούς τους και αποφύγετε τους συσκευασμένους χυμούς του εμπορίου.

• Δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

• Ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους στην καθημερινότητά σας.

• Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

• Όσπρια τουλάχιστον 1 φορά εβδομαδιαία.

• Θαλασσινά και ψάρια έναντι του κόκκινου κρέατος.

 

Μην ξεχνάτε να:

! Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά, τη ζάχαρη και την υπερβολική χρήση αλατιού.

! Εντάσσετε στην καθημερινότητά σας τη σωματική δραστηριότητα και και την κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού μέσα στη μέρα σας.

! Οργανώνετε τα γεύματα σε 3 κύρια και τουλάχιστον 1 σνακ καθημερινά, φροντίζοντας να μην αμελείτε το πρωινό γεύμα.

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο