Μάνγκο: Τροφοδοτώντας τα παιδιά με διασκέδαση και διατροφή!

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023

Τα μάνγκο αποτελούν μια σημαντική καλλιέργεια στην Ινδία εδώ και χιλιετίες. Σήμερα, αυτά τα πολύχρωμα, χρυσοπράσινα, γλυκά φρούτα αποτελούν βασικό πυλώνα της ινδικής κουζίνας και είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το είδος του μάνγκο που αγοράζετε, αυτά τα φρούτα προσφέρουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία και πλέον μπορούν να βρεθούν στα σούπερ μάρκετ και τα οπωροπωλεία όλο το χρόνο.

Όσον αφορά τα παιδιά και τις διατροφικές τους προτιμήσεις, οι γονείς συχνά βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν ανεμοστρόβιλο εκρήξεων και διαμαρτυριών. Όπως λένε, όμως, κάθε πρόβλημα έχει μια λύση. Λοιπόν, τι θα γινόταν αν σας λέγαμε ότι υπάρχει μια τροπική απόλαυση που θα μπορούσε να φέρει χαρά στους γευστικούς κάλυκες των μικρών σας, παρέχοντας παράλληλα μια πληθώρα διατροφικών πλεονεκτημάτων; Ναι, μιλάμε για το μάνγκο! Γεμάτα γεύση και γεμάτα θρεπτικά συστατικά, αυτά τα χρυσoπράσινα φρούτα είναι η τέλεια προσθήκη φρούτου στη διατροφή του παιδιού σας. Ετοιμαστείτε να βουτήξετε στη μανγκομανία και ανακαλύψτε πώς αυτές οι γλυκές λιχουδιές μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική επιλογή για τα παιδιά σας.

 

Συστατικά

Ανά 100 g προϊόντος

Ενέργεια

60 kcal

Λιπαρά

0,38 g

εκ των οποίων κορεσμένα

0,092 g

Υδατάνθρακες

14,98 g

εκ των οποίων σάκχαρα

13,66 g

Εδώδιμες ίνες

1,60 g

Πρωτεΐνες

0,82 g

Βιταμίνη C

36,4 mg

Βιταμίνη Α

1082 IU

β-καροτένιο

640 μg

Πίνακας διατροφικής αξίας Μάγκο (βάσει του USDA)

 

Τα βαθιά φωτεινά χρώματα των μάνγκο είναι ένα απόδειξη της ύπαρξης των φυτοθρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό τους, όπως:

  • Τα καροτενοειδή όπως η β-καροτένιο και η λουτεΐνη, που δίνουν στα μάνγκο τον κίτρινο χρώμα τους
  • Ανθοκυανίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην κόκκινη απόχρωση ορισμένων ποικιλιών μάνγκο
  • Άλλες βιοδραστικές ενώσεις, όπως η μαγγιφερίνη, τα φλαβονοειδή, οι γαλλοταννίνες, το γαλλικό οξύ και το αγαλλικό οξύ

Αποτελούν εξαιρετικής υφής και γεύσης φρούτα για BLW (Baby-Led Weaning). Τα μωρά χρειάζονται απαλές, ζουμερές υφές που είναι εύκολο να μασηθούν με λίγα (ή καθόλου) δόντια. Οι πρώτες τροφές για μωρά δεν θα πρέπει μόνο να έχουν υφή και συνοχή που να ταιριάζουν με την ηλικία τους, αλλά και να είναι διαχειρίσιμες ώστε να τις κρατούν μόνα τους. Τα μάνγκο μπορούν να κοπούν σε λεπτές λωρίδες, ώστε να τις κρατήσουν εύκολα τα μικρά χεράκια του μωρού σας για να τις δαγκώσει. Η υφή των μάνγκο είναι εξαιρετική και για τα μωρά στην φάση της οδοντοφυΐας. Ειδικά αν τους τα προσφέρετε δροσερά από το ψυγείο. Μασώντας τα, δρουν καταπραϋντικά για τα ερεθισμένα ούλα του μωρού, ενώ το βλέμμα ανακούφισης στο προσωπάκι τους θα είναι αφοπλιστικό.

 

Κύρια οφέλη για την υγεία:

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

Τα μάνγκο είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σας. Όπως είναι γνωστό, τα μικρά παιδιά συχνά παλεύουν με βουλωμένες μύτες, φτερνίσματα και βηχαλάκι. Γιατί λοιπόν, να μην τα οπλίσουμε με ένα ζουμερό όπλο ενάντια σε αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια; Κόψτε και δώστε τους μερικά μάνγκο και αφήστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να κάνει ένα γλυκό άλμα προς τα εμπρός!

  • Δυνατή όραση:

Θέλετε τα μικρά σας να βλέπουν σαν αετοί; Τα μάνγκο περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και βήτα-καροτένιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όρασης.

  • Σύμμαχος του πεπτικού:

Τα παιδιά και τα κοιλιακά ζητήματα πάνε συχνά χέρι-χέρι. Αλλά μαντέψτε! Τα μάνγκο είναι μια φυσική θεραπεία για τα πεπτικά προβλήματα. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε εδώδιμες ίνες, αυτά τα τροπικά θαύματα βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στην προώθηση της ομαλής κινητικότητας του εντέρου.

  • Δυνατά κόκαλα:

Ανάπτυξη σημαίνει να μεγαλώνεις με γερά οστά και τα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και ασβέστιο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή ανάπτυξη των οστών.

Τα μάνγκο δεν είναι μόνο μια νόστιμη απόλαυση αλλά και μια φανταστική προσθήκη στο διατροφικό ρεπερτόριο του παιδιού σας. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους μέχρι την υποστήριξη της υγιούς όρασης και πέψης, αυτά τα χρυσοπράσινα διαμαντάκια τα έχουν όλα. Τα παιδιά σας θα σας ευχαριστήσουν που τα μυήσατε σε αυτή την τροπική απόλαυση που θρέφει το σώμα τους ενώ χαρίζει ένα χαμόγελο στα πρόσωπά τους.

Θυμηθείτε, όταν πρόκειται για την ενθάρρυνση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά, το να το κάνετε με διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Τα μάνγκο είναι οι μικροί «υπερήρωες της φύσης», παρέχοντας υψηλή διατροφική αξία τυλιγμένη σε μια γευστική συσκευασία. Προχωρήστε λοιπόν και ξεκινήστε μια μανγκοπεριπέτεια με τα μικρά σας σήμερα!

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο