Κεράσι, πετροκέρασο και πετροκερασάκι!

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023

Μια Ζουμερή Απόλαυση για Υγεία και Ευτυχία!

 

Όσον αφορά την υγεία και την ευτυχία των παιδιών, είμαστε πάντα σε εγρήγορση για θρεπτικές και νόστιμες επιλογές. Στο απέραντο βασίλειο των φρούτων, ξεχωρίζει ένα ζωντανό ρουμπίνι - το κεράσι! Πλημμυρισμένα από γεύση, τα κεράσια προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για στην ευεξία των παιδιών. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μέχρι την προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, τα κεράσια είναι ο τρόπος της φύσης για να κρατάμε τα παιδιά υγιή, χαρούμενα και γεμάτα με ενέργεια. Ας βουτήξουμε, λοιπόν, στον ζουμερό κόσμο των κερασιών και ας ανακαλύψουμε γιατί πρέπει να γίνουν τακτικό μέρος της διατροφής των παιδιών μας!

 

 

Σύσταση

Ανά 100 g προϊόντος (cherry, sweet, raw #09070)

Ανά 100 g προϊόντος (cherry, sour, red, raw #09063)

Ενέργεια

63 kcal

50 kcal

Λιπαρά

0,20 g

0,30 g

εκ των οποίων κορεσμένα

0,038 g

0,068 g

Υδατάνθρακες

16,01 g

12,18 g

εκ των οποίων σάκχαρα

12,82 g

8,49 g

Εδώδιμες Ίνες

2,10 g

1,60 g

Πρωτεΐνες

1,06 g

1,00 g

Βιταμίνη C

7 mg

10 mg

Κάλιο

222 mg

173 mg

Διατροφική αξία κερασιού (βάσει USDA:#09070 & #09063)

 

 

Τα οφέλη των κερασιών για τα παιδιά:

  • «Σωματοφύλακες»

Τα κεράσια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διατηρώντας τα παιδιά υγιή και δραστήρια. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση ασθενειών. Έτσι, ένα μπολ με κεράσια την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

  • «Κέντρο Ελέγχου»

Όλοι θέλουμε τα παιδιά να διαπρέπουν στο σχολείο και όχι μόνο, και τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Αυτά τα λαχταριστά φρούτα περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. Έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα χρειαστεί μια ενίσχυση στο σχολείο για μια δύσκολη εργασία ή μια μεγάλη δοκιμασία, ψάξτε για κεράσια!

  • «Φόρτιση Ενέργειας»

Γνωρίζατε ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση; Τα βύσσινα μάλιστα, τα ξαδελφάκια των κερασιών, και ο χυμός τους φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικοί από τις γλυκές ποικιλίες, αν και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν. Άρα, μπορεί να αποτελεί την καλύτερη επιλογή για υγιεινό σνακ ενέργειας, ειδικά το καλοκαίρι, μετά τις πολύωρες επισκέψεις σε παραλία και παιδότοπους όπου τα παιδιά τρέχουν ασταμάτητα και κουράζονται. Φορτίστε τις μπαταρίες τους λοιπόν με κεράσια και χυμό από κεράσι!

  • «Όνειρα Γλυκά»

Το να βάλουμε τα παιδιά στο κρεβάτι κάποιες φορές μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά τα κεράσια μπορεί να είναι το μυστικό μαγικό για τον ύπνο τους. Τα κεράσια περιέχουν από την φύση τους μελατονίνη, τη γνωστή ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Η ενσωμάτωση των κερασιών στη ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά μας να επισκεφθούν πιο εύκολα τη χώρα των ονείρων, διασφαλίζοντας ότι θα ξυπνήσουν ανανεωμένα, ξεκούραστα και έτοιμα να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα.

  • «Ανάλαφρη Κοιλίτσα»

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής και τα κεράσια είναι μια εξαιρετική πηγή. Αυτό το απολαυστικό φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να διατηρεί μια χαρούμενη κοιλίτσα. Έτσι, αν θέλετε τα παιδιά να επισκέπτονται τακτικά την τουαλέτα και να αποτρέψετε τυχόν πολύωρες περιπέτειες στο μπάνιο, τα κεράσια είναι εδώ για να σώσουν τη μέρα!

 

Σε έναν κόσμο γρήγορου φαγητού και πειρασμών με ζάχαρη, τα κεράσια είναι μια απολαυστική υπενθύμιση ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και νόστιμη. Ας παροτρύνουμε λοιπόν τα παιδιά να χαρούν με τα κεράσια!

Θυμηθείτε, όταν η ζωή σας δίνει κεράσια, κάντε… κερασόπιτα !

 

*Από την διατροφική ομάδα του kids cooking club σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο