Τελικά, τι είναι αυτοί οι σπόροι chia;

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024

Οι σπόροι Chia, μικροί αλλά ισχυροί, προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica, οικ. Lamiaceae ένα είδος εγγενές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Ιστορικά αναπόσπαστο μέρος των μεσοαμερικανικών πολιτισμών, αυτοί οι σπόροι εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τους Αζτέκους και τους Μάγια όχι μόνο για τα διατροφικά τους οφέλη αλλά και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Την τελευταία δεκαετία, οι σπόροι chia επανασυστήνονται στο κοινό μετά από μία ραγδαία αύξηση στην  δημοτικότητά τους σε παγκόσμια κλίμακα. Ο λόγος είναι τα αξιοσημείωτα διατροφικά τους οφέλη και η ευκολία τους σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές.

chia seed sketch hand drawn plan

Διατροφικό προφίλ σπόρων Chia

Πλούσιοι σε πληθώρα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, οι σπόροι chia ξεχωρίζουν για την διατροφική τους αξία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και στη μείωση των φλεγμονών. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia παρέχουν περίπου 10 γραμμάρια διαιτητικών ινών - σχεδόν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διευκολύνει την πέψη και προσφέρει παρατεταμένο κορεσμό, στοιχείο που βοηθά στην διαχείριση του βάρους.

Οι σπόροι chia επιπλέον, διαθέτουν σημαντική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού βάρους τους, ξεπερνώντας τους αντίστοιχους «κλασσικούς» σπόρους στην κατηγορία τους. Είναι γεμάτοι σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, οι σπόροι chia παρέχουν απαραίτητα μέταλλα όπως ασβέστιο για την υγεία των οστών, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο, τα οποία συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

Θρεπτικό ΣυστατικόΠοσότητα ανά 100 γραμμάρια
Θερμίδες 486 kcal
Πρωτεΐνη 16.5 g
Συνολικά Λιπαρά 30.7 g
- Κορεσμένα Λιπαρά 3.33 g
- Μονοακόρεστα Λιπαρά 2.31 g
- Πολυακόρεστα Λιπαρά 23.67 g
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 17.83 g
Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα 5.84 g
Συνολικοί Υδατάνθρακες 42.1 g
- Διαιτητικές Ίνες 34.4 g
- Σάκχαρα 0 g
Ασβέστιο 631 mg
Σίδηρος 7.72 mg
Μαγνήσιο 335 mg
Φώσφορος 860 mg
Κάλιο 407 mg
Νάτριο 16 mg
Ψευδάργυρος 4.58 mg
Βιταμίνη C 1.6 mg
Θειαμίνη (Βιταμίνη B1) 0.62 mg
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη B2) 0.17 mg
Νιασίνη (Βιταμίνη B3) 8.83 mg
Βιταμίνη B6 0 g
Φολικό Οξύ (Βιταμίνη B9) 49 µg

 

Οφέλη για την υγεία των σπόρων Chia στη διατροφή των παιδιών

Η ενσωμάτωση των σπόρων chia στη διατροφή ενός παιδιού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την συνολική υγεία του όσο και για την ανάπτυξή του. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους σπόρους chia είναι απαραίτητα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, ενισχύοντας σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες τους όπως την συγκέντρωση, την μνήμη και την μάθηση. Οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia εξασφαλίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, που είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη της παιδικής δυσκοιλιότητας. Ένα φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες δεκαετίες στα παιδιά.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στους σπόρους chia ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες και ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μολύνσεις από μικρόβια και να αναρρώνει γρηγορότερα από λοιμώξεις. Οι πρωτεΐνες στους σπόρους chia είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ιστών, ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τις ταχείες αναπτυξιακές φάσεις της παιδικής ηλικίας. Επιπλέον, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν μια γερή βάση για μια ενήλικη υγιή ζωή με ευεξία.

 

Το γνωρίζατε αυτό..;

Η αξία των σπόρων Chia εκτεινόταν πέρα από τη διατροφή και την θεραπευτική στην αρχαιότητα αφού είχε χρησιμοποιηθεί επίσης ως νόμισμα. Αυτή η χρήση υπογραμμίζει την τεράστια εκτίμηση που είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί για τους σπόρους chia, οι οποίοι ήταν γνωστό ότι προσφέρουν δύναμη, τόνωση, και ενέργεια. Οι Αζτέκοι και οι Μάγια χρησιμοποιούσαν συχνά σπόρους chia σε θρησκευτικές τελετουργίες ως προσφορά στους θεούς τους, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία τους στις προκολομβιανές κοινωνίες.

Επομένως..

Σήμερα, οι σπόροι chia φημίζονται όχι μόνο ως τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ως μία εύκολη, ευέλικτη πρώτη ύλη που μπορεί να προστεθεί σε μία μεγάλη ποικιλία πιάτων. Από smoothies και γιαούρτια μέχρι αρτοσκευάσματα και σαλάτες, οι σπόροι chia προσθέτουν ένα «θρεπτικό boost» χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση του φαγητού. Η ικανότητά τους να απορροφούν έως 12 φορές το βάρος τους σε νερό και να σχηματίζουν μια σύσταση που μοιάζει με gel, τα καθιστά επίσης δημοφιλή επιλογή για τη δημιουργία πιο υγιεινών επιλογών σε πρωινά και επιδόρπια όπως οι πουτίγκες. Η ενσωμάτωση των σπόρων chia στην καθημερινή διατροφή τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών είναι ένα εξαιρετικό βήμα προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσφέροντας οφέλη για κάθε μέλος της οικογένειας.