Υγιεινή διατροφή στις διακοπές και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τα παιδιά

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Η περίοδος των διακοπών έχει φτάσει για τους περισσότερους και ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν το επόμενο γεύμα ή snack θα είναι υγιεινό.

 
 
Ακόμη και πιάτα που προτείνονται από τα εστιατόρια ως υγιεινά μπορεί να κρύβουν παγίδες. Η πρόκληση μπορεί να γίνει μεγαλύτερη ιδίως όταν ταξιδεύετε με παιδιά, αλλά οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον τρόπο να διατηρήσετε όσο γίνεται τους βασικούς κανόνες τις ισορροπημένης διατροφής για όλη την οικογένεια.

Προμηθευτείτε υγιεινά snacks για το δρόμο

Ακόμα κι αν η ιδέα να αυξήσετε τον όγκο των αποσκευών σας με τρόφιμα δε σας ενθουσιάζει, η οργάνωση εκ των προτέρων θα σας ανταμείψει. Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο μπορείτε επιπλέον να ετοιμάσετε εσείς σπιτικά snacks για το δρόμο. Μερικές πρακτικές ιδέες είναι τα σπιτικά μπισκότα χωρίς ζάχαρη, σπιτικά κέικ και πίτες, muffins και μπάρες δημητριακών. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη αλλά και οι ξηροί καρποί αποτελούν γρήγορες και θρεπτικές λύσεις όταν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε εσείς τα snacks. Αν είστε εφοδιασμένοι και με φορητό ψυγείο τα σπιτικά sandwiches και το γιαούρτι μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο των επιλογών σας. Μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο θα τραφείτε υγιεινά αλλά θα εξοικονομήσετε και χρήματα από την αγορά τροφίμων από τα κυλικεία πλοίων, αεροδρομίων κτλ.

 

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Η ενυδάτωση είναι κάτι που πολλές φορές αμελούμε και το καλοκαίρι μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω της έντονης εφίδρωσης. Μη βασίζεστε μόνο στην επιθυμία των παιδιών για νερό, γιατί η δίψα είναι ήδη σημάδι αφυδάτωσης. Προσφέρετε σε τακτά χρονικά διαστήματα δροσερό νερό στα παιδιά και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι για να ενισχύσετε την ενυδάτωση.

Επισκεφθείτε το supermarket στον προορισμό σας

Ακόμα κι αν δεν προλάβατε να προμηθευτείτε υγιεινές επιλογές snack πριν το ταξίδι σας, υπάρχει πάντα η ευκαιρία να προμηθευτείτε με ενδιάμεσα snacks κι επιλογές για το πρωινό σας σε περίπτωση που αυτό δεν παρέχεται από το κατάλυμμά σας. Μία επίσκεψη δέκα λεπτών στο τοπικό supermarket θα σας γλυτώσει από αμφιβόλου ποιότητας επιλογές όταν τα παιδιά πεινάσουν. Μερικές επιλογές που μπορείτε να αναζητήσετε στο supermarket είναι αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, ταχίνι, γιαούρτι και γάλα χαμηλών λιπαρών και κράκερς ολικής άλεσης. Έτσι θα έχετε επιλογές για το πρωινό αλλά και τα ενδιάμεσα snacks των παιδιών.

 

Ζητήστε εναλλακτικές επιλογές στο εστιατόριο

Όταν βρεθείτε σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να ζητήσετε πιο υγιεινές επιλογές, ακόμη και όταν δεν φαίνεται να υπάρχουν. Τα παιδικά μενού μπορεί να φαίνονται εύκολη λύση ωστόσο συνήθως περιέχουν τηγανητές πατάτες και λιπαρές σάλτσες που καλό είναι να μην τα προτιμάτε τουλάχιστον όχι καθημερινά. Αντί αυτού μπορείτε να προτιμήσετε ψητό κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι και ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας. Ζητήστε να αντικατασταθούν οι τηγανητές πατάτες ως συνοδευτικό και προτιμήστε πατάτες φούρνου, ρύζι ή λαχανικά. Αν δεν υπάρχει κάτι στον κατάλογο που να ικανοποιεί τα παιδιά μην ξεχνάτε ότι μία απλή ομελέτα με λαχανικά μπορεί να αποτελέσει μία λύση.

Διατηρήστε την ισορροπία χωρίς υπερβολές

Μην ξεχνάτε ότι η σημασία των διακοπών είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μικροί και μεγάλοι. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά θα καταναλώνουν υγιεινές τροφές κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά μην είστε υπερβολικά αυστηροί στην απαγόρευση λιχουδιών όπως το παγωτό. Επιπλέον, δε χρειάζεται να πιέζετε τα παιδιά να καταναλώσουν τη μερίδα που παραγγείλατε στο εστιατόριο καθώς οι μερίδες είναι συνήθως μεγαλύτερες και τα παιδιά γνωρίζουν πότε έχουν χορτάσει. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους και μπορείτε να παρέμβετε όταν η πλειοψηφία των επιλογών τους είναι ανθυγιεινές.