Τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021

O εγκέφαλος χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στη δημιουργία (και επισκευή) των εγκεφαλικών κυττάρων και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τη φλεγμονή, τα οποία συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της υγείας του εγκεφάλου.

Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην κατασκευή μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου. Μπορούν, συνεπώς, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είχαν αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 και της καλύτερης γνώσης, ή των δεξιοτήτων σκέψης.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, γεγονός που συμβάλλει στη συρρίκνωση της νοητικής γνώσης και στις ασθένειες του εγκεφάλου.

Τα φλαβονοειδή του κακάο φαίνεται να είναι θρεπτικά για τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την ανασκόπηση του 2013, μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το συστατικό φλαβονοειδών της σοκολάτας μπορεί να αντιστρέψει τα προβλήματα μνήμης στα σαλιγκάρια. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει αυτό στον άνθρωπο.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2018 στον άνθρωπο υποστηρίζει επίσης τα αποτελέσματα της ενίσχυσης της εγκεφαλικής επίδρασης της μαύρης σοκολάτας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους απεικόνισης για να εξετάσουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο αφού οι συμμετέχοντες έφαγαν σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα καρύδια και οι σπόροι είναι φυτική πηγή υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών.

Η κατανάλωση περισσότερων καρπών και σπόρων μπορεί να είναι καλή για τον εγκέφαλο, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι μια υψηλότερη συνολική πρόσληψη ξηρών καρπών συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα καρύδια και οι σπόροι είναι επίσης πλούσιες πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, ο εγκέφαλός του μπορεί να εκτεθεί σε αυτή τη μορφή οξειδωτικού στρες και η βιταμίνη Ε μπορεί συνεπώς να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μια ανασκόπηση του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας και στον μειωμένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer.

Καφές

Ο καφές είναι ένα γνωστό βοήθημα συγκέντρωσης - πολλοί τον πίνουν για να μείνουν ξύπνιοι να εστιάσουν κάπου.

Η καφεΐνη στον καφέ εμποδίζει μια ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία κάνει ένα άτομο να αισθάνεται νυσταγμένο.

Πέρα από την ενίσχυση της εγρήγορσης, μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Ο καφές είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Μια μελέτη έχει συνδέσει τη διά βίου κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο:

-τη γνωστική εξασθένηση

-τη νόσο του Πάρκινσον

-την ασθένεια Αλτσχάϊμερ

Αβοκάντο

Μια πηγή υγιούς ακόρεστου λίπους, αβοκάντο μπορεί να υποστηρίξει τον εγκέφαλο.

Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών.

Έτσι, με τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, τα ακόρεστα λίπη σε αβοκάντο μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νοητικής εξασθένησης.

Μπρόκολο

Τα μπρόκολα και άλλα λαχανικά σταυροειδών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Εκτός από την πηγή χαμηλών θερμίδων των διαιτητικών ινών, το μπρόκολο μπορεί να είναι καλό για τον εγκέφαλο.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Όταν το σώμα τους σπάσει, παράγουν ισοθειοκυανικά.

Τα ισοθειοκυανικά μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και ν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης βιταμίνη C και φλαβονοειδή, και αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την υγεία του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Πηγη:iatronet