Σταφύλι:H διατροφική αξία και η ιστορία του!

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022

Το σταφύλι... στο χρόνο

Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια για τη διατρoφή του ήδη από την εποχή του ορείχαλκου. Μετά τον κατακλυσμό, ο Νώε, λέει η Παλαιά Διαθήκη, φύτεψε ένα αμπέλι. Στην Αίγυπτο, βρέθηκαν σπόροι και φύλλα σε τάφους Φαραώ της 6ης χιλιετηρίδας, καθώς και παραστάσεις με έξι διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού, ενώ στην Ν. Γαλλία και τη Β. Ιταλία βρέθηκαν απολιθωμένοι σπόροι και φύλλα αμπελιού.

Μερικοί υποστηρίζουν πως πρώτοι αμπελουργοί ήταν οι Σημίτες, όταν ζούσαν ακόμα στη Μεσοποταμία, ενώ άλλοι ότι ήταν οι Άριοι, που μετέφεραν την καλλιέργεια του αμπελιού από τον Καύκασο και τη διέδωσαν κατόπι στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη. Ο Πλούταρχος γράφει πως οι καλλιεργούμενες ποικιλίες του αμπελιού προέρχονται από τις Iνδίες. Η πιθανότερη όμως εκδοχή είναι, ότι η αμπελουργία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σχεδόν από διάφορους λαούς της γης σε πολλές χώρες της Ασίας της Ν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής.

Η καλλιέργεια του αμπελιού στην Ελλάδα, ίσως να έχει Ασιατική προέλευση και να οφείλεται στην εγκατάσταση στο Αιγαίο, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη λαών από την Ανατολή.

Διατροφική αξία Σταφυλιού

Το σταφύλι που αφθονεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος είναι ένα θαυμάσιο φρούτο με ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.

Θρεπτικά Συστατικά  Μονάδες Μέτρησης  Ποσότητα
Ενέργεια Kcal / 100g 76
Πρωτεΐνη g /100g 0,7
Υδατάνθρακες g /100g 17,4
Λίπος, ολικό g /100g -
Κορεσμένα % σύσταση λίπους -
Μονοακόρεστα cis % σύσταση λίπους -
Πολυακόρεστα cis % σύσταση λίπους -
Trans % σύσταση λίπους -
ω-3 % σύσταση λίπους -
ω-6 % σύσταση λίπους -
ω-3 / ω-6 - -
Μονοακόρεστα / κορεσμένα - -
Πολυακόρεστα / κορεσμένα - -
Νερό g / 100g 79,2
Διαιτητικές ίνες g / 100g 0,46
Διαλυτές g / 100g 0,20
Αδιάλυτες g / 100g 0,09
Τέφρα g / 100g 0,04
Χοληστερόλη mg / 100g -
Βιταμίνες

α- τοκοφερόλη

mg / 100g

0,1

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία

Ασβέστιο, Ca

mg / 100g

14

Κάλλιο, Κ

mg / 100g

161

Μαγνήσιο, Mg

mg / 100g

10

Νάτριο, Na

mg / 100g

1

Σελήνιο, Se

μg / 100g

60

Σίδηρος, Fe

mg / 100g

0,5

Φώσφορος, P

mg / 100g

65

Χρώμιο, Cr

μg / 100g

2

Πολυφαινόλες (εκπεφρ. σε κατεχίνη)

mg / 100g

48,32

 

Πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων

Είναι ένα θρεπτικό φρούτο, που μπορεί να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, αλλά και βιταμινών Β και Α. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.

Αποτοξίνωση και λάμψη δέρματος

Η επιδερμίδα αντιδρά πολύ θετικά στα ευεργετικά συστατικά του σταφυλιού, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Οι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, που είναι βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιξη και λάμψη.

Πρόληψη καρδιαγγειακών 

Στον οργανισμό, τα λιπαρά οξέα από το σταφύλι βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης και, κατά συνέπεια, των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νωπό, το σταφύλι περιέχει 62Kcal (θερμίδες) στα 100γρ. και τα εξής συστατικά:

  • πρωτεΐνες 0,7γρ. 
  • υδατάνθρακες 13γρ. 
  • βιταμίνη Α 70ΔΜ 
  • Ca (ασβέστιο) 16mg 
  • Fe (σίδηρο) 0,6mg
  • Νερό 82γρ. 
  • άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε μικρότερες ποσότητες

Προϊόντα σταφυλιού

Το κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού βοηθά στην απομάκρυνση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης - καρδιοπαθειών.

Ρακή ή Τσικουδιά

Στην Κρήτη, η τσικουδιά είναι συνδεδεμένη με τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Τη σταφίδα

Η σταφίδα είναι το αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού. Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας, με αξιόλογο ποσοστό ασβεστίου (73mg), καθώς και σιδήρου (2,7gr), Βιταμίνης Α και άλλων στοιχείων.

To χυμό σταφυλιού

Από τον χυμό του σταφυλιού μπορούμε να φτιάξουμε το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και το μέλι, και πολλές φορές το αντικαθιστά. Το πετιμέζι, αλλά και η ρακή θεωρούνται ένα πολύ καλό αντιγριπικό.

Ιδιότητες σταφυλιού

Εκτός από βασικό συστατικό της διατροφής, το σταφύλι χρησιμοποιείται και για εξωτερική χρήση, με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Ανατρέχοντας στην ιστορία του, παρατηρούμε ότι αρκετοί ευρωπαϊκοί λαοί χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του κλήματος για να γιατρέψουν διάφορες δερματοπάθειες και παθήσεις στα μάτια.

Επιπλέον, οι ρίζες του χρησιμοποιούντο ως αιμοστατικό σε περιπτώσεις εξωτερικών αιμορραγιών, αλλά και για να ανακουφίσουν τοπικούς πόνους από εγκαύματα.

Σήμερα, ο καρπός και τα κουκούτσια του χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές αντιγηραντικές θεραπείες και φροντίδες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Αρκετά είναι τα Spa που προσφέρουν σταφυλοθεραπείες για το πρόσωπο και το σώμα.

Πηγή:mednutrition