Γλυκαντικές ουσίες! Ποιές είναι και γιατί να τις προτιμήσουμε..

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022

Εν όψη των γιορτών κάνουμε μια γλυκιά σύγκριση, ώστε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη από την καθημερινότητα μας με φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

Μέλι , σιρόπι αγαύης ή  σιρόπι σφενδάμου; Ποια από αυτές τι γλυκαντικές ουσίες είναι πιο υγιεινή επιλογή; Ας τις συγκρίνουμε και να εξετάσουμε την διατροφική τους αξία ωστέ να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη.

  • Το μέλι περιέχει βιταμίνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία και αμινοξέα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες , όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνη C , ασβέστιο , σίδηρο , κάλιο  και νάτριο.
  • Το σιρόπι αγαύης περιέχει βιταμίνες , μέταλλα και ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνη C , κάλιο και νάτριο.
  • Το σιρόπι σφενδάμου είναι πηγή βιταμινών , μετάλλων και ιχνοστοιχείων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες , όπως ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) , ασβέστιο , μαγνήσιο , σίδηρο , κάλιο , μαγγάνιο , ψευδάργυρος.

Τα  φυσικά  αυτά γλυκαντικά περιέχουν συστατικά που έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία μας.

Το μέλι έχει συστατικά που σχετίζονται με αντιμικροβιακές , αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμα, περιέχει πρεβιοτικά που βοηθούν την καλη λειτουργία του εντέρου μας .

Το σιρόπι αγαύης έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη , η οποία φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το σιρόπι σφενδάμου έχει συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει την ινουλίνη, ένα πρεβιοτικο που σχετίζεται με καλη λειτουργία του εντέρου.. Παρόλο που το σιρόπι σφενδάμου έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας , δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Όπως βλέπετε το μέλι φαίνεται να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Προσοχή όμως γιατι και τα 3 περιέχουν υψηλή ποσότητα σακχάρων και σε μεγάλες ποσότητες είναι επιζήμια και για το βάρος μας και για την υγεία μας.   
Απολαύστε τα λοιπόν..με σύνεση!!!

Πηγή:Dr.Papalazarou